Vad är det för skillnad mellan Serrano och Prosciutto?

Den mest grundläggande skillnaden kanske du redan vet, att Serrano kommer från Spanien och Prosciutto från Italien.

Serrano

  • Härstammar från det spanska ordet ”sierra” som betyder berg och är relaterat till att skinkan framställs från de vita grisarna i de spanska bergsområden.
  • Lufttorkas i 10-12 månader.
  • Nötig smak med en god sälta.
  • Passar bra såväl som pålägg på en macka eller i olika rätter.
  • Rekommenderar Serrano när den ska tillägas som exempelvis i pastasåser eller varma mackor.

Prosciutto Crudo 

  • Crudo som går att härleda till det latinska ordets betydelse ”har torkats ur” och kallas så på grund av framställningsprocessen där skinkan placeras i ett saltlag där den lagras.
  • Prosciutto skinkan delas in efter de olika regionerna den framställs o som exempelvis di Parma, San Daniele, Colli Berico-Eugamei  eller Toscano.
  • De olika regionerna ger upphov till varierande smaker av sälta, sötma och kryddning. Prosciutto di Parma och San Daniele klassas till de något sötare varianterna och Toscano mer kryddig i smaken då den smaksätts med bland annat vitlök, rosmarin och enbär.
  • Lufttorkas mellan 8-18 månader
  • Prosciutto skinkan är nästan något lenare och mjukare än en serrano passar den alldeles utmärkt tillsammans med melon eller fikon.
  • Går också att linda den runt grissini eller kyckling.
  • Om du vill ha den tillsammans på en pizza med ruccola är det bäst att toppa den innan servering, så hinner den bli varm från pizzans eftervärme.

 

inspiration-serrano-prosc kopiera.png

Tips! För att få fram den bästa smaken och aromen ska du låta skinkan vila i rumstemperatur cirka 10 minuter innan du äter den. Gör ett test, provsmaka när skinkan kommer direkt från kylskåpet och provsmaka när du låtet skinkan vila i rumstemperatur. Hur blev skillnaden tycker du?

Vad är egentligen skillnaden och ursprunget för tapas, pintxos och plockmat? Läs mer här!