Goudaost - vår mest älskade ost

Goudaost är en av världens mest älskade ostar med sin söta och nötaktiga smak. Läs mer om historien bakom osten, dess utveckling och våra smakrika nyheter.

Goudaosten är en av de äldsta ostarna i världen, som tillverkas än idag. Namnet kommer från den berömda ostmarknaden i Gouda som har sina rötter i 1300-talet. 

Under medeltiden kunde nederländska städer ansöka om feodala rättigheter som gav dem ensamrätt att sälja vissa produkter. År 1395 fick Gouda ensamrätt att sälja ost i provinsen Holland. Bönderna i provinsen kunde endast sälja sina ostar på marknaden i Gouda och med tiden blev staden synonym med osten.

Goudaosten kom till Norden i samband med kristendomens intåg. Ystningen skedde främst på prästgårdar av kvinnor som kallades för mejerskor. På 1500-talet fick tillverkningen ett uppsving. Männens inträde i osttillverkning skedde inte förrän på 1700-talet. Det finns historier om att det var Gustav Vasa som förde in holländsk boskap och skötare och därav kom normen om att komjölk skulle användas till osttillverkning och det dominerar marknaden än idag i Sverige. Då användes mestadels opastöriserad mjölk som innehåll en rik bakteriekultur och därmed en hälsorisk.

På 1800-talet upptäcktes pastöriseringsprocessen av Louise Pasteur. Processen tar död på bakterier och skapar en längre hållbarhet för osten. I Sverige är det lag sedan 1937 att all mjölk som säljs ska pastöriseras.

Ursprungsmärkning av Goudaosten

Gouda är en allmänt erkänd typ av ost och tillverkas över hela världen. Det är dock viktigt att notera att som ett erkännande av deras smak och traditioner är det endast Gouda Holland SGB och Noord-Hollandse Gouda SUB som skyddas av Europeiska unionen, vilket garanterar ursprung, kvalitet och äkthet. Noord-Hollandse Gouda registrerades som skyddad ursprungsbeteckning (SUB) 1996, medan Gouda Holland registrerades som skyddad geografisk beteckning (SGB) 2010. |Källa: Agriculture and rural development]

Den mjölk som används för att tillverka Gouda Holland (SGB) kommer från mjölkgårdar i hela Nederländerna. Noord-Hollandse Gouda (SUB) tillverkas enbart av mjölk från provinsen Noord-Holland.

Havsklimatet och det faktum att Nederländerna till stor del ligger under havsnivån bidrar till frodiga betesmarker. Där betar ofta lokala raser som holstein-friesian, och korna producerar smakfull mjölk av hög kvalitet.

Goudaostens karraktär

Goudaosten är gul till ljust gul, halvhård ost som tillverkas på komjölk och lagras traditionsenligt i hjul i upp till några månader. Gouda har en söt smak med nötiga toner och rik eftersmak. Vid längre lagring så hårdnar osten och salt kristaliner bildas och osten får en rikare smak lite åt smörkolahållet.
  
Osttillverkare i Nederländerna använder i allmänhet sex graderingar för att klassificera osten:

  • Ung ost (4 veckor)
  • Ung mognad (8-10 veckor)
  • Mogen (16-18 veckor)
  • Extra mognad (7-9 månader)
  • Gammal ost (10-12 månader)
  • Mycket gammal ost (12 månader till 20 månader)

 
Tillsammans med Mästerkocken Catarina König har vi tagit fram en fantastisk Goudaost från Nederländerna. Osten finns i fyra olika lagringstider.