Tapasbollar med ost och saffran
Medel
Vi dukar upp med jultapas, smakrika små rätter och läskande mocktails. Perfekta till årets glöggmingel och julbord.
Julbordet är ju i allra högsta grad ett bord fyllt av plockmat av olika rätter. Vi älskar mat och vill gärna bjuda på svenska klassiker - med en touch av tapas och medelhavet till jul och nyår. I Spanien brukar julmiddagar börja med lite tapas. Serranoskinka, olika ostar, havskonserver och skaldjur hör till de mest klassiska rätterna.
Nya inslag på julbordet är alltid kul - här kommer våra tips på ny sillsort och glaze på revbenspjällen.
Spanska drinkar som avnjuts både till jul och nyår:
Julmaten varierar beroende på region men julstek är något som de flesta gör. Lite likt oss med julskinkan. Istället för senap och kryddnejlika så kryddar, fyller eller rullar de köttet, ibland omsvept i bacon eller annat rökt kött för att förhöja smaken. Köttet kan variera mellan fågel, lamm till nöt eller gris.
Bacalao al pil pil är en traditionell fiskrätt på torsk från Baskien tillagad på bacalao, vitlök och olivolja. Torsken pocheras försiktigt i olivolja och serveras med en emulsionssås gjord på olivoljan, torskens naturliga juicer och gelatin som kallas pil pil.
En generös ostbricka, tabla de queso, är en vanlig förrätt på julbordet. Gärna en mix av ostar tillverkade på får-, get- eller komjölk eller ost tillverkad av flera mjölksorter. Serveras ofta med en hemkokad marmelad på kvittenfrukt (membrillo).