Feliz Navidad - julen står snart för dörren!

Vi dukar upp med jultapas, smakrika små rätter och läskande mocktails. Perfekta till årets glöggmingel och julbord.

Jultapas.png

Julbordet är ju i allra högsta grad ett bord fyllt av plockmat av olika rätter. Vi älskar mat och vill gärna bjuda på svenska klassiker - med en touch av tapas och medelhavet till jul och nyår. I Spanien brukar julmiddagar börja med lite tapas. Serranoskinka, olika ostar, havskonserver och skaldjur hör till de mest klassiska rätterna.

Förnya ditt julbord med tapas

Nya inslag på julbordet är alltid kul - här kommer våra tips på ny sillsort och glaze på revbenspjällen. 

  • Chark- och ostbricka - skiva upp Ginsalami, chorizo salami, Saluhall Gouda Deluxe i kuber, Saluhall Gouda Grande i skivor och Saluhall Gouda Reserva i kuber, blåmögelost och salta kex.
  • Albondigas - saftiga köttbullar i en härlig tomatsås. Servera direkt i stekpannan som de gör på tapasbarer i Spanien och Mexico.
  • Revbenspjäll - tunna krispiga revbenspjäll med en sötsyrlig glaze med smak av solmogna dadlar av Dadel Crema di Balsamico.
  • Sill granatäpple - låt denna goding stå och dra i ett dygn innan ni serverar så kommer smaken av granatäpple att verkligen sätta sig. 
  • Mocktail granat - servera fördrinken i ett sockrat cocktailglas fyllt med fransk lemonad med smak av Granatäpple. 

Läckra spanska drinkar

Spanska drinkar som avnjuts både till jul och nyår: 

  • El Coquito är en läcker och krämig kokosnötsdryck, tillagad med kokosmjölk och söt kokosgrädde, kanel och rom. Traditionellt lagas denna rika dryck till jul och serveras kall.
  • Sangria kanske inte förknippas till julen men är så gott till både saffransbullar och pepparkakor. Vad sägs om en vit sangria med smak av ingefära? 

Spansk mattips

  • Julmaten varierar beroende på region men julstek är något  som de flesta gör. Lite likt oss med julskinkan. Istället för senap och kryddnejlika så kryddar, fyller eller rullar de köttet, ibland omsvept i bacon eller annat rökt kött för att förhöja smaken. Köttet kan variera mellan fågel, lamm till nöt eller gris.

  • Bacalao al pil pil är en traditionell fiskrätt på torsk från Baskien tillagad på bacalao, vitlök och olivolja. Torsken pocheras försiktigt i olivolja och serveras med en emulsionssås gjord på olivoljan, torskens naturliga juicer och gelatin som kallas pil pil.

  • En generös ostbricka, tabla de queso, är en vanlig förrätt på julbordet. Gärna en mix av ostar tillverkade på får-, get- eller komjölk eller ost tillverkad av flera mjölksorter. Serveras ofta med en hemkokad marmelad på kvittenfrukt (membrillo).